Vorige maand was ik op een matchbeurs waar bedrijven en maatschappelijke vrijwilligers- organisaties hun aanbod en vraag bij elkaar brengen. Ik heb mijn match gemaakt als ondernemer en als aanbieder. Maar ook hebben mijn collega’s uit het vrijwilligerswerk matches gemaakt als vrager. Ik bevind me hier letterlijk tussen twee werelden. De ene wereld is de zakelijke wereld van het ondernemersschap. De andere wereld is die van de idealistische sociaal werker.

goudvinkEn ja, ik verdien geld met het begeleiden van mensen. Natuurlijk zegt de zakelijke ondernemer, logisch toch! Eeuuuuhhh zegt de idealistische sociaal werker, kan dat wel?

In een training over sociaal & succesvol ondernemen (van Anneke Krakers) leerde ik als sociaal werker dat geld géén vies woord is. Inmiddels begrijp ik dat allang. Er moet natuurlijk ook brood op de plank komen of de schoorsteen moet roken, zoals ik vaak heb horen zeggen. En je kan alleen anderen helpen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Daar hoort geld verdienen dus ook bij. Maar dan, hoe hard moet die schoorsteen roken? Mag ik ook winst maken? En al die bezuinigingen dan? Ik zie toch wel heel veel mensen vreselijk in de knel komen omdat “veel geld verdienen” de motor is.

Ik zie hier twee interessante bewegingen als het gaat om Geld Verdienen. De sociaal werker is als de Goudvink – vlijtig, vreedzaam, zorgzaam en voorzichtig. De Goudvinken bewegen zich echter in grote getalen richting sociaal én succesvol ondernemersschap!

buizerdDe andere beweging is die van de zakelijke manager en bedrijfsleider die als een Buizerd een nieuwe visie ontdekt als hij hoog over de wereld vliegt. Deze visie is dat véél geld verdienen en/of er bovenop gaan zitten niet persé gelukkig maakt. Dat het eigenlijk veel leuker is en veel meer voldoening geeft om vanuit je hart te werken en waarde toe te voegen, met geld maar zeker ook zonder geld of met veel minder geld.

Er ontstaan steeds meer sociale firma’s en maatschappelijke ondernemingen waarin beide werelden en type mensen bij elkaar komen! Ik geniet van deze waarneming en ontwikkeling. En jij? wat zie en hoor jij om je heen? en kan je er ook van genieten? of krijg je er (juist) stress van?