De Natuurclub Een Groene Morgenbloemenmandala-resultaat

Aanleiding en visie

De natuurclub is de plek voor kinderen en hun ouders om naar toe te gaan op zondagochtend. Wanneer je samen op ontdekking wilt in de natuur. Door goed naar de natuur te kijken hebben wij mensen veel ontdekt en van alles uitgevonden en nagemaakt, van woningen tot helikopters. Zo is het vakgebied biomimicry ook opgenomen in de bijeenkomsten van de natuurclub. Biomimicry is het nabootsen van ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn het imiteren van de haakjes van klittenbollen als inspiratie voor klittenband.

Maar ook de natuur beleven is een waardevolle activiteit voor jong en oud. Door deze beleving kan je bijvoorbeeld samen leren over dieren en planten en hoe zij samenwerken, maar ook samen ontspannen, rust en ruimte ervaren. Hierdoor wordt je creativiteit enorm gestimuleerd. Creativiteit die zich kan uiten in het maken van natuurkunst, gedichten, schilderijen, eigen muziek en liedjes. Meer creativiteit is belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijker zelf je uitdagingen en problemen oplossen. 

Heb je in de werkweek tfantasiedieren-een-vederige-helledraake weinig tijd voor elkaar? Ben je in het weekend wel eens te moe? Vinden jullie het samen fijn om buiten te zijn. Deze natuurclub is een mooie kans om elkaar echt aandacht te geven. Maak samen lol, geniet, ontspan en help elkaar ook een handje. Vele handen maken licht werk, bijvoorbeeld bij het bouwen van een hut en het weer opruimen van alle materialen als we klaar zijn.

Waar en wanneer?

We gaan in vier blokken van vier bijeenkomsten de natuurclub organiseren. Elk seizoen komen we vier keer samen. Op een zondagochtend van 10 tot 12 uur. In Het Groene Huis en het Park Schothorst. Het Groene Huis is een super handig, mooi en duurzaam gebouw met allemaal natuur-dingen in te ontdekken en in het park Schothorst is nog veel meer te ontdekken. Van de vlindertuin en de bijenvereniging, de middeleeuwse boerderij naar de natuurspeelplek. Genoeg te ervaren, te beleven en te ontdekken dus. Kortom één groot avontuur.

Voor wie?

De natuurclub Een Groene Morgen in Het Groene Huis is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar én hun ouders. Er kunnen maximaal 8 kinderen en 8 ouders meedoen. Dan is de groep 16 mensen sterk. Dit is je kans om iets leuks samen te gaan doen. Je kan je ook opgeven zonder dat je vader of moeder meegaat. 

Kosten

De deelnamekosten zijn 160 euro per persoon. Kom je als duo of gezin dan betaal je 130 euro per persoon. Voor een heel jaar met 16 zondagochtenden. (Kun je dit niet betalen dan is er een mogelijkheid tot een bijdrage uit het JeugdCultuurFonds (JCF). Neem in dit geval even telefonisch contact op met mij, Magda op 0624421893.)

Wat gaan we doen?

Lente

19 maart Zaadjes op reis

Zaden; wat gebeurt er eigenlijk met een zaadje in de bodem en in de lucht? Waarnemen.

26 maart Groeien en bloeien

Plantengroei en voeding. Hoe voelt het om een groeiend plantje te zijn? Toneelspelen.

9 april  Tuinplezier en de Groene Hemel

Natuur; wat zijn ecosystemen? wat is permacultuur? Een bezoek aan de moestuin.

16 april De paden op de lanen in

De paden op de lanen in, een verende tred. Wat gebeurd er eigenlijk allemaal onder je voeten? Verzamelen en presenteren.

Zomer

21 mei De Bloemetjes buiten zetten

Waarom gaan de planten bloeien? Bloemen na tekenen en/of schilderen, buiten in het park. Met bloemen en planten natuurkunst of een mandala maken.

4 juni Vrolijke Fladderaars

Wat doen de dieren als ze het te warm krijgen? We gaan op onderzoek uit in het park. En fantasiedieren maken.

18 juni Natuurgedichten, verhalenstokken en toverformules

Zomerse buitenspelletjes in én met de natuur. Kan de vleermuis de insecten vangen?

2 juli Outdoor natuurfeestje

Het leven vieren. Samen een natuurfeestje bouwen met hapjes en sapjes uit de natuur.

Herfst

3 september Een nat pak of onder een dak?

Hoe blijf je droog en beschermd? Hutten bouwen en picknicken.

17 september De wondere wereld van de kriebelbeestjes

Waterdiertjes en bodemdiertjes onderzoeken en natekenen.

01 oktober Kleuren met de herfst

Kleuren in de herfst, regenboog, verkleuring van blad, creatief met waterverf.

29 oktober De vruchten plukken

Vruchten plukken, wetenschappelijk onderzoek en biomimicry verspreiding.

Winter

7 januari Brekend ijs

Over de ijsbeer, de noordpool en brrrr ijswarm winter. Klimaat en klimaatveranderingen.

Eventueel korte film hierover bekijken en je warm bewegen.

21 januari Kerststerren en engelen

IJskristallen, hoe ontstaan ze en onderzoek, raamdecoratie maken.

4 februari Vlag veroveren

Buitenspel in de winter. Maak je eigen vlag en verover je land terug.

18 februari Dierplezier

Hoe dieren overwinteren en naspelen van gedrag van dieren.

Vragen en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden, stuur een mail aan info@samenspel-natuurlijk.nl of bel me op 0624421893.

Je aanmelding is definitief na het overmaken van het bedrag van 160 euro per persoon of het bedrag van het duo/gezinsabonnement voor een jaar op Triodos bankrekening NL31 TRIO 0784 9292 03 tnv. A.J. Bannink. Onder vermelding van Natuurclub Een Groene Morgen, Het Groene Huis.