In deze lange nazomer stonden de bijeenkomsten van de herfst gepland. Twee theoriedagen en twee praktijkdagen. Binnen de theoriedagen hebben we samen terug gekeken naar wat er gelukt is en wat nog niet, wat nog verder vorm zal krijgen de komende maanden en jaren. Welke fundament is er gelegd? Zowel fysiek in de tuin als sociaal in de groep als voor jezelf; je persoonlijke groei. 

2016 foto lente 3

 

Er ligt zeker een mooi fundament. De vormen van het ontwerp van Serai Bressers van Eet je Tuin zijn gelegd en
muurtjes zijn gestapeld. Ook zijn er piketpaaltjes geslagen. De tuin heeft vol gestaan met perzikkruid, blijkbaar een pionier die op komt zetten in grote getallen in omgewoelde (bos)grond. Veel van het kruid dat niet gewenst was in de tuin werd voer voor onze kippen. Dit voelde voor mij beter omdat zo alles weer voelbaar nut heeft en het niet zomaar weggegooid werd. Tuintherapeut Daniël Roos van Tuinpraktijk de Groene Loods hielp ons mee in twee tuinwerk-dagen om de muurtjes in de tuin en de omheining van de “key-hole garden” te maken. Ook is er uitvoerig gefilosofeerd over de symboliek en de eigen verhalen bij het stapelen van muurtjes (waar bouw jij aan in je leven? wat wil je creëren?) en bij het slaan van de piketpaaltjes (welke grenzen zet jij neer? welk statement, anders geformuleerd welk geluid wil jij laten horen in de wereld?)

Welke vruchten kunnen we dit najaar plukken? En welke tips uit de groep nemen we mee om het programma voor 2017 verder te verdiepen en te verbreden. 

We hebben veel geleerd over permacultuur en erbij kunnen ervaren wat voor ons wel werkt en wat minder werkt. Ook hebben we goed begrepen dat een permacultuur tuin vorm geven en invulling geven sterk afhangt van je plaatselijke mogelijkheden en je persoonlijke mogelijkheden. Maatwerk is hier belangrijk én heel belangrijk is het goed observeren en waarnemen; het hele jaar rond in alle seizoenen en op verschillende tijdstippen op een dag (en nacht).

Sociaal gezien in de groep hebben we geleerd dat een technisch voorzitter voor het volgende programma in 2017 zeer wenselijk is omdat we allemaal associatief denkende mensen zijn en dan alle kanten uit schieten (net zoals het perzikkruid in de proeftuin). Het enthousiasme is overweldigend en dit ‘wilde gedrag’ een beetje in mooie stroompjes leiden is wenselijk. De metafoor is ook hier weer zeer toepasselijk want de neerslag van het dak van onder andere ons huis zal nog in goede stroompjes door de tuin geleid moeten worden.

Ook hebben we geleerd dat de tuinwerk-dagen met een mooie mix van theorie, filosoferen en handen uit de mouwen het beste bevalt. Dus voor 2017 kan je meer werkelijke tuinwerk-dagen buiten verwachten met tussendoor hangend op de hark of schep een goed gesprek 😉 En aan het eind van de zo’n werkdag een lekkere borrel onder de kastanjeboom.

de-proeftuin-academie-foto-tuinwerkdag-met-danielMet dank aan alle bijdragen en positieve inbreng van GroenEnDoen projecten, Yuri en zijn mensen van Landinzicht, Eet je Tuin, Tuinpraktijk De Groene Loods, Anne-Marie Stoffer wandelcoach, Ruud Corduwener IVN Natuurgids, Marieke Klink deskundige op gebied van tuinieren (permacultuur) ook op je balkon, Gerdi ter Heegde, natuurlijk voedingsdeskundige en Rosanne van der Lugt, kunstenaar.

Hartegroet, Magda