Ook in 2017 gaan we verder met De Proeftuin Academie. We werkten in 2016 aan een mini-bos & moestuin op basis van de permacultuur visie en uitgangspunten. Er kunnen maximaal 6 deelnemers meedoen. Dus kom naar de informatiebijeenkomst vrijdag 28 oktober van 11-13 uur. Je kunt je opgeven op info@samenspel-natuurlijk.nl. Na aanmelding krijg je het voorstel programma en de locatie.

160603-schetsontwerp-proeftuin-en-zintuigenbelevenistuin

Hieronder de toelichting en alvast een opzet van De Proeftuin Academie.

Wat

Ik bied, op persoonlijke titel een training aan voor een kleine eigen bijdrage; In de praktijk samen met je netwerk een permacultuur/bostuin maken. De formele naam is De Proeftuin Academie. De deelnemers leren in huiselijke kring wat er komt kijken bij de aanleg van een permacultuur/voedselbostuin in je eigen tuin. Van ideevorming, samen ontwerpen naar samen aanleggen en onderhouden naar uiteindelijk samen de vruchten plukken. Je leert tevens wat je eigen netwerk is, en hoe je deze kan betrekken. Het is dus een groen doen én sociaal project. Bovendien wordt de natuur gezien als spiegel voor je eigen groei en ontwikkeling en zullen werkvormen uit de natuurcoaching in het programma worden opgenomen.

Wie

Ben je nieuwsgierig naar hoe je in de huidige samenleving en je dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfvoorzienend en samenredzaam kan zijn? Ben je tevens benieuwd of je dit kan combineren met een meer natuurlijke manier van leven en werken? Wil je ontdekken wat jouw eigen natuurlijke ritme en kracht is? En heb je bovendien ook het één en ander te bieden in de vorm van kennis en (levens/werk)ervaringen op het gebied van natuurlijk tuinieren, voeding en de-proeftuin-academie-foto-tuinwerkdag-met-danielgezondheid, duurzaamheid en (stads)ecologie? Dan is deze cursus wat voor jou.

Mijn eigen streven is om een rustpunt te creëren aan de rand van de stad. Een rustpunt met de natuur in de Proeftuin en om de hoek. En een rustpunt waar je ondanks stadse reuring en geluiden kunt oefenen om altijd ongeacht- de omstandigheden- je eigen rustpunt  in jezelf te kunnen (her)vinden en behouden. Jij kunt uiteraard later met je eigen permacultuur/bostuin zelf bepalen hoe je hiermee aan de slag wilt gaan, privé, delen met buren of aanhaken op een netwerk van permacultuur-tuinen en -akkers.

Hoe – plan van aanpak

In deze fase van leren en ontwikkelen kunnen 6 deelnemers mee doen. We werken in 4 blokken die de seizoenen volgen van winter via voorjaar en zomer naar de herfst. We komen op een vrijdag 16 keer per jaar bij elkaar in de periode van eind januari tot en met eind oktober 2017.

Wij zorgen samen voor koffie, thee, lunch, frisdrank en snacks gedurende de dag. Ik, Magda, biedt onze keukentafel aan met de voortuin als locatie om te leren en te experimenteren. We vragen een kleine bijdrage in de vorm van een potluck voor de lunch en 6 euro per keer voor de organisatie. Deze bijdrage komt ten gvoor ons huisoede aan de realisatie van De Proeftuin. Het bij elkaar brengen van kennis, ervaring en netwerk kost verder in principe geen geld. Wel ‘kost’ het ons onze positieve inzet, mentale & fysieke energie en een bepaalde mate van betrokkenheid met verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe.

We gaan samen aan de slag met de ideevorming, het ontwerpen, feitelijk inrichten en aanleggen, kennis opdoen van de permacultuur-principes en kennis opdoen over de mogelijkheden van o.a. ecologisch zaaigoed uit de streek. Daarnaast kunnen we onze eigen netwerken inzetten en met elkaar verbinden. Er wordt dus een beroep gedaan op een ieders eigen kracht, talent en enthousiasme.
Ik ben ook niet de docent,lorelei 2015 lets grow together maar leer even goed mee. We leren elkaar wat we weten en maken gebruik van kennis uit onze netwerken in de stad en op social media. Wel heb ik gewerkt aan het plan van aanpak voor 2016 en de GroenDoen voucher aangevraagd in  2016 en ontvangen. Dit ga ik ook weer regelen voor 2017.  Aan het voorstel voor de inhoud van de cursus wordt momenteel gewerkt.  Deze volgt zo snel mogelijk.  Wil je nu al weten wat het voorstel gaat worden, bel me dan even op 0624421893 of stuur me een mail op info@samenspel-natuurlijk.nl

Doe je mee? Wees er snel bij want met maximaal 6 deelnemers is de groep zo vol.

Hartegroet, Magda