Overal in de nieuwe bosgrond in onze Proeftuin groeien spontaan planten en kleine beukenboompjes. Ook groeien er op verschillende plekken, planten die er al stonden, … op de vruchtbare bodem die er al lag.

Als ik nu naar mijn leven kijk en naar mijn tuin, kan ik mezelf de volgende twee vragen stellen, symbolisch dan uiteraard:

Welke vruchtbare bodem was er al en welke nieuwe grond is er bij gekomen? Met andere woorden: Welke stevige structuren staan al en welke ruimte is er voor vernieuwing oftewel voor spontane groei voor mijzelf maar zeker ook voor mijn relaties, samenwerkingspartners en vrienden, gezin, echtgenoot?

Deze twee vragen zijn niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Ik waag er maar eens een natuurcoachwandeling aan.

Een leuke oefening tijdens zo’n wandeling is een soort van tijdlijn in het zand (op een bospad bijvoorbeeld) uverstrengelde bomenit tekenen met een stok. Vervolgens kijk je per fase van ongeveer 7-9 jaar wat je toen deed, wat je geleerd hebt en hoe je je toen voelde. Dat werkt het beste als je letterlijk op je tijdlijn gaat staan in de betreffende periode en je die tijd voor de geest haalt en/of lijfelijk probeert te voelen. Teken vervolgens met de stok een lijn onder of boven de tijdlijn om aan te geven of dit een overwegend positief gevoelde periode in je leven was of een negatieve. Ongeacht of het positief of negatief was, van beide heb je in ieder geval wat opgestoken. Ga na voor jezelf wat je belangrijkste inzicht is per periode en welke talenten je toen hebt ontwikkeld. Dit is de ‘oude bodem’ die er al was. Een mooie voedingsbodem waarop je verder kunt groeien.

Zo rond je mid-life komt er namelijk bij veel mensen een moment waarop je bovenop de ‘oude bodem’ nieuwe grond erbij stort. Misschien heb je ook wel delen van de ‘oude bodem’ verwijderd. Namelijk datgene wat niet meer werkt of niet meer positief bijdraagt aan je leven, hier en nu. Bij ons was dat wel heel letterlijk. In een nieuw huis met een nieuwe tuin hebben we het kale zand zonder leven verwijderd in een deel van de tuin en nieuwe bosbodem er weer bij gestort.

Nu is het mooi om te zien wat er gebeurd. Spontaan komen er, op de nog aanwezige vruchtbare oude bodem, allerlei verrassingen op. Er groeien een Margriet, Vingerhoedskruid, twee kiwi-planten, heel veel paarse bloemen, de Hosta enzovoorts. Op de nieuwe bodem komen allerlei kleine beukenboompjes op, ook spontaan en wij hebben zelf aardappelen in de grond gestopt die nu ook mooi aan het groeien zijn. Het enige wat je hoeft te doen is liefde geven in de vorm van water en er van genieten. Mee leven met wat er als van zelf op je pad komt en af en toe een zaadje of een plantje planten waarmee je je pad sterker maakt.

 

Wat is het in jouw ‘oude bodem en in jouw nieuwe bodem’ wat je wel weer wat meer liefde mag geven? Welke inzichten verdienen meer van je aandacht, liefde en verzorging?

 

Vrijdag 3 juni start De Proeftuin Academie weer. We komen bij elkaar tussen 11 en 15 uur. Wil je mee doen? Dat kan, ook nu nog. Je ontvangt dan de informatie van de eerste twee blokken, winter en voorjaar alsnog. Stuur me een mailtje op info@samenspel-natuurlijk.nl of bel 0624421893 voor meer informatie en als je geïnteresseerd bent in het programma.