Na het succes van vorig jaar, nodigen we je ook dit jaar van harte uit op het symposium in Het Groene Huis. Dit jaar is het thema: Natuurlijk Wij. Ontdek dat wij natuur zijn. Ontdek hoe belangrijk het is voor onze gezondheid het contact met onze natuur te herstellen. Op de prachtige locatie Het Groene Huis midden in de natuur op het landgoed Schothorst, centraal gelegen in Amersfoort. Met een interactieve inleiding van Agnes Meijs van Natuurlijkheden. Met een natuurlijke lunch van de Nieuwe Graanschuur én met de film Down to Earth. In deze film gaat een gezin opzoek naar de earthkeepers en delen zij met ons de belangrijke boodschap van de natuurvolken over de hele wereld. De organisatie van dit symposium is een samenwerking tussen Jellie Keuning van Je Hart als Kompas, Magda Bannink van Samenspel-Natuurlijk, Monique Brouwer en CNME in Het Groene Huis.

“Ontdek dat wij natuur zijn. Jij bent natuur. Zie jezelf in de natuur. Je bent geboren uit een man en een vrouw, maar de mensheid is geboren uit de natuur. Nu is het tijd om weer verbinding te maken. Open je blik voor de natuur. Onderzoek je wereld en je zult zien wie je bent. Ontdoe je van alle menselijke oordelen en dogma’s en zie je diepste natuur weerspiegeld in de prachtige wereld om je heen. Zie dat je emoties zijn als het weer en dat je zintuigen tot in de hemel en de aarde reiken zoals de takken en de wortels van de bomen. Zie jezelf in de natuur en zie de natuur in jezelf.”

Citaat uit een kaartenset De boodschappers van Gaia.

 

PROGRAMMA

Vrijdag 12 mei 09:00-16:00 uur

08.45 uur – 9.15 uur inloop

09.15 uur – 9.45 uur Plenair programma (inleiding)

 

– Natuurlijk Wij door Agnes Meijs van Natuurlijkheden

– Introductie gastsprekers/keuzemogelijkheden voor de workshops

09.45 uur – 10.00 uur Korte kennismaking en koffie

10.00 uur – 11.00 uur Ronde 1 (u kiest welk programma onderdeel u wilt volgen)

11.00 uur – 11.20 uur Koffie en thee pauze

11.20 uur – 12.20 uur Ronde 2 (u kiest welk programma onderdeel u wilt volgen)

12.30 uur – 13.30 uur Lunch van De Nieuwe Graanschuur

13.30 uur – 15.00 uur De film Down to Earth van Rolf en Renata en de kinderen.

15.00 uur – 16.00 uur Mogelijkheid tot dialoog onder begeleiding van de facilitator Maggie Tahalele

 

KOSTEN

Je eigen bijdrage aan de kosten van het symposium Natuurlijk Wij is 15 euro. De lunch kost 5 euro. Voor de film Down to Earth wordt een donatie gevraagd van 2 euro aan de foundation. Met deze donatie draagt u bij aan het verder verspreiden van de belangrijke boodschap van Down to Earth.

 

INSCHRIJVINGEN

Van te voren inschrijven via het formulier is verplicht. Na overmaken van 15 euro of 20 euro (deelname inclusief lunch) is uw inschrijving definitief. Uiterste inschrijfdatum is tot woensdag 26 april! Het aantal deelnemers is beperkt. De plaatsen worden toegekend in volgorde van binnenkomst. Wees er dus snel bij! Op Woensdag 3 mei krijgt u (al dan niet) bevestigd of u een plek heeft.

 

Na de lunch is er gelegenheid het verhaal van Down to Earth mee te beleven.

Facilitator Maggie Tahalele leidt de film in, geeft een toelichting en naderhand begeleidt zij de dialoog. De film heeft al in veel bioscopen en filmhuizen in Nederland gedraaid. Allemaal met een dialoog naderhand. Deze film is dan ook een call to action. Een donatie van 2 euro wordt gevraagd zodat deze film als een lopend vuurtje over de hele wereld kan gaan.

Zie hier de link naar de trailer en website over Down to Earth.

 

 

De sprekers en gastdocenten 

 

Agnes Meijs – www.natuurlijkheden.nl

Interactieve inleiding plenair in de grote zaal in Het Groene Huis

Wij zijn natuur. Wat betekent het om contact met de natuur te ervaren? Hoe kunnen we in onze jachtige wereld de rust vinden om te zien en te horen wat de natuur ons te bieden heeft? Kunnen wij ons contact met de natuur onderdeel maken van ons dagelijks leven en gedachten, onze intenties? Welke vorm kan dat aannemen? En kan je het ook delen met anderen? Voelen wij ons verbonden met mensen die ook ervaren dat zij onderdeel van de natuur zijn en dat het er toe doet hoe je met de aarde en met elkaar omgaat? Welke voorbeelden inspireren jou al? Hoe vinden we elkaar op onze zee van mogelijkheden? Agnes neemt je in 10 minuten mee op een reis door bewust leven in contact met natuur.

 

Mariejan van Oort – www.demuzen.com

Ik zing…ik luister …ik mijmer…. en ik zing

Luister mijn hart, naar de fluisteringen van de wereld, waarmee zij u haar liefde verklaart  Tagore

Door onze zintuigen ervaren we de wereld om ons heen. Heel persoonlijk en tegelijk toch universeel. Wanneer we druk zijn krijgen onze zintuigen minder ruimte. We willen dan vaak snel iets doen, en raken los van onszelf en onze omgeving en kunnen zo spanning opbouwen en langzaamaan uitgeput raken. Vaak komen onze zintuigen meer tot leven wanneer we alleen zijn en tot rust komen. Adem speelt daarbij een belangrijke rol. Iedere ademtocht is er ruimte om al inademend gevoed te worden en om al uitademend los te laten wat teveel is. Zingen is uitademen. Spelenderwijs nodig je jezelf uit om los te laten en geef je expressie aan wie je bent. Door samen stil te worden, de tijd en ruimte te nemen en te zingen, kunnen we elkaar daarin inspireren.

 

Frank van den Essenburg – www.Umoya-health.nl

Welkom bij mijn workshop Holistische Massage.
Sportmassage is bij veel mensen wel bekend. Wie last heeft van pijnlijke spieren of veel aan sport doet weet hoe fijn het kan zijn om voor of na een wedstrijd je lichaam te laten masseren door een goede masseur. Ontspanningsmassage gaat over fysieke ontspanning en je lichaam door massage tot rust te brengen. Er zijn vele vormen en technieken en het aanbod en verschil in kwaliteit is groot. Maar wat is nu een holistische massage?

Een holistische massage gaat er van uit dat je lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. Pijn in je nek of schouders kan je ook iets vertellen over de last die je al een hele tijd draagt. Een zeurend gevoel in de buikstreek vertelt je misschien iets over de steen, die je op je maag voelt. Je mentale staat drukt zich uit in je lichaam en kan je meer vertellen wat er op een dieper nivo aan thema´s in je leven spelen. Een holistische massage brengt je dichter bij je lijf en maakt je bewuster wat aandacht nodig heeft in jouw leven.
In een workshop van 1 uur vertel ik meer over deze bijzondere massagevorm en verzorg een korte demonstratie. Ook is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Magda Bannink – www.samenspel-natuurlijk.nl

Natuurhealing event Jouw gelukssteentje.

Hallo Lieve wereldverbeteraar, natuur- en mensliefhebber,
Herken je dat? Je wil graag jouw gelukssteentje bijdragen aan een mooiere wereld. Tegelijkertijd komt de stress sterk bij je binnen; stress van berichten in de media en de mensen om je heen. Je maakt je zorgen omdat de natuur en samenlevingen sterk onder druk staan. Je sterke betrokkenheid siert je, maar belemmert je ook om gezond en krachtig in je leven en werk te staan. Met een natuurhealing workshop werk je op drie manieren aan je balans en eigen kracht. Je verbindt je met de eigen natuur in jezelf, je verbindt je met de andere mensen en je gaat een andere (diepere en bredere) verbinding aan met de natuur om je heen. Natuurhealing is een speelse, creatieve werkvorm in de natuur. Je gebruikt al je zintuigen en verbindt je hoofd met je hart en met je handen. Doe je mee? Het brengt je meer voldoening, verbinding, zin, creativiteit, rust, inzicht, meer ruimte in je hoofd en ontspanning in je lijf. Ik heb er veel zin in om je te ontmoeten.

 

Jellie Keuning – www.Jehartalskompas.nl

Jouw uitstraling en die van de ander, voelen en ervaren. Vanuit je hart en je intuïtie kun je openstaan voor energie. In deze workshop gaan we de uitstraling van onszelf en de ander ervaren. Via een korte meditatie zoeken we stilte en verdieping. Met beide benen op de grond en openstaan voor nieuwe kansen, ervaren we vanuit verwondering waar energie stroomt of stagneert. Bij jezelf en ook de
ander staan we open om te voelen wat er leeft. Als er tijd over is gaan we de uitstraling van planten
en bomen in de buitenlucht ervaren met onze handen. Je bewust worden van deze uitstraling en er
verantwoordelijk voor zijn, geeft ontspanning, zelfvertrouwen en beschermd je tegen negatieve
energie.

 
Nathalie Snijders – Stapvoets-Coaching.nl met het paard als co-coach.

Workshop kennismaken met (systemische) paardencoaching. Tijdens de workshop paardencoaching wordt er gewerkt met een paard. Paarden zijn eerlijk, onbevooroordeeld en gaan vanuit onvoorwaardelijke liefde en acceptatie de verbinding aan. Paarden zijn erbij gebaat dat alle kuddegenoten zo gezond mogelijk zijn, zodat de hele kudde kan vluchten in geval van nood. Als je als mens het contact met een paard maakt, zal deze jou ook als kuddegenoot gaan zien. Het paard gaat proberen jou te helpen zo gezond mogelijk te zijn en reageert daarbij op blokkades en spanningen van jou of je systeem. Bij een groep zal het paard ook reageren op de onderlinge energie en samenhang De workshop zal bestaan uit een korte uitleg over paardencoaching, waarna we praktisch aan de slag gaan met het paard. Er is ruimte voor inzichten, experimenteren met gedrag en daarbij de directe feedback van het paard. Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden, alle oefeningen worden gedaan vanaf de grond. De workshop is bedoeld voor mensen die vrijblijvend willen ervaren wat een paard kan betekenen in thema’s als verwerking, herstel, persoonlijke ontwikkeling en eigen kracht. Van denken, naar voelen, door middel van doen, met behulp van het paard.

 

Erwin Smidt – Aandachtig Leven en Werken – www.ErwinSmidt.nl
Ga mee Wandelen met Aandacht in het park Schothorst De natuur brengt rust. Die rust en
ontspanning kan je veder verdiepen in een wandeling waarin je jezelf uitnodigt niets te moeten of veel makkelijker nog: wandelen waarin een ander je uitnodigt niets te doen: Wandelen met
Aandacht. Lopen gaat bovendien letterlijk verder dan de ademhalingsoefening op het yogamatje: wanneer je wandelt, stap je uit je vertrouwde, statische omgeving. Korte aandachtige oefeningen, de natuur Wandeling met Aandacht maken het makkelijker om los te komen van eventuele kopzorgen en het gangbare spoor van je denken. Het brengt je een gevoel van ontspanning, hernieuwde creativiteit en voldoening.

 

 

Praktijk Hans Haak voor (hoog) sensitieve personen – www.praktijkhanshaak.nl

Relaxen en je hoofd leeg maken met aandacht.

Wil je graag leren ontspannen? Minder spanning voelen in nek en schouders? Het hoofd wat minder druk met gedachten? Deze workshop Relaxen en je hoofd leeg maken met aandacht kan jou hier mogelijk bij helpen. Ervaar de rust en de ruimte van het huidige moment. Hans neemt jou mee en laat je voelen en ervaren hoe het is om in het hier-en-nu te zijn. Stilstaan, genieten van de weidse blik en van de kleine dingen in de natuur terwijl d e zon rustig weg zakt achter de horizon. Verbinding ervaren met de aarde en de natuur. Tijdens deze workshop krijg je uitleg over hoe je met aandacht kan zijn in de natuur met mindfulness. Het is een actieve workshop waarbij oefeningen worden gedaan, eventueel ondersteund met de klanken van de handpan. Dus veel doen met aandacht voor het hier-en-nu zonder oordeel. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Hans Haak begeleidt jou tijdens deze workshop. Hij is gecertificeerd mindfulness trainer en coach en heeft een praktijk in Nijkerk voor hoog sensitieve personen. Meer over hem kan je vinden op www.praktijkhanshaak.nl

 

Michiel Buursen State of Mine, Helende klanken. www.stateofmine.me
State of mine is jouw staat van zijn.
Workshop “stem af op je eigen wijs, en word je eigen klankbord”. Pianomuziek klankschalen & meditatie. In contact met jezelf verbinden met anderen. Ervaar de helende kracht van klank en muziek. Ont-moet, ontdek en ontwikkel jezelf. Door de vele prikkels om ons heen zijn we ons in de westerse maatschappij steeds minder bewust van onszelf. Ook zitten we vaak in een keurslijf van werk, gezin, familie en vrienden. En hebben we vele rollen aangemeten. Daarin kan je jezelf helemaal verliezen. -Waar ben jij? -Wie ben je? -Wat zijn je diepste verlangens? -Ben jij helemaal vrij om te kiezen wat goed voor jou is en bij jou past? Op het moment dat jij goed in contact met je eigen wijs bent, kun je van daaruit een pure waardevolle verbinding met anderen maken.
Ik ben Michiel Buursen, musicus, healer en reader. Ik heb gewerkt met o.a: Sister Sledge, Boney M,
Lee Towers, Massada, Cheb Douzi, Benny Baily, Hugh Masekela, Deborah Brown, JD Walter, Greetje
Kauffeld, Denise Jannah, Rhetta Hughes, Mathilde Santing, Edwin Rutten, Ernst Daniel Smid en Mark
Murphy.

Ik help je in contact te brengen met jouw eigen wijs. Met piano muziek en klankschalen en meditatie-oefeningen spiegel ik jouw innerlijke wereld. Laat je onderdompelen in de klanken en ga mee op reis, en ontdek je eigen wijs. En leer hoe daar op af te stemmen. Dan word je je eigen klankbord. Praktische tips en tools om zelf mee aan de slag te gaan. Leer oordeelloos luisteren. Mijn methode “Eigen wijs” met de 7 keys between black & white geven je leven meer klankkleur. Na de workshop ga je ontspannen naar huis.

 

 

Informatiemarkt bij binnenkomst – de entree

“Stel je voor:…. je bent een kind van 8, er is geen aandacht/ geld voor je verjaardag. Nooit! Thuis geen slingers, geen liedje op bed, geen cadeau, geen traktatie voor school en zeker geen eigen kinderfeestje. Hoe voel je je als kind?
Em vooral als klasgenoten wel trakteren, uitnodigingen uitdelen mooie verjaardag verhalen vertellen en blij zijn om hun feestje? “Eenzaam, anders, verdrietig, niet geliefd, boos, misschien jaloers en machteloos? Onnodige blokkades die groei, respect, sociale samenhorigheid en ontwikkeling in de weg staan. Wij gaan hier iets aan doen! Als we in 2017 1000 feestjes beschikbaar krijgen, kunnen we 10.000 kinderen blij maken! Ons doel is om alle kinderen te bereiken die het nodig hebben. Jouw netwerk is goud waard en kan ons bereik enorm vergroten. Help daarom mee!
Samen maken we het verschil en creëren we een betere toekomst. Kijk voor meer informatie op: www.uitgesteldekinderfeestjes.nl  Ook op de informatiemarkt is meer informatie te krijgen over dit fantastische initiatief. Van Mieke Deiters en Renée Kranenberg krijgen alle bezoekers van het symposium een feestelijke groet, ze kunnen helaas zelf niet aanwezig zijn.

 

Tijdens het symposium ‘Natuurlijk-Wij’ is Bewust Eemland uiteraard ook vertegenwoordigd. Bij de tafel van
Bewust Eemland kun je meer informatie krijgen over dit snelst groeiende Amersfoortse netwerk (en omgeving) voor bewuste ondernemers en organisaties. Het netwerk biedt een plek waar ze met elkaar kunnen samenwerken, kennisdelen en groeien. Maar ook zichtbaarheid naar de stad, met als hoogtepunt het Inspiratiefestival 033 2017 op 10 september, waar zij zich kunnen presenteren. Neem een kijkje bij de tafel van Bewust Amersfoort en hoor er alles over hoe jij je als ondernemer of organisatie kunt versterken.

 

Natuurlijk de draad weer oppakken – project sociale activering CNME, landgoed Schothorst. Ben je op zoek naar een volgende stap richting de arbeidsmarkt? Wil je ontdekken waar jouw sterke punten liggen en wil je werken aan je minder sterke punten? Spreekt werken in de natuur je aan en vind je het leuk nieuwe mensen te ontmoeten? Dan is het project Sociale Activering, landgoed Schothorst misschien iets voor jou. Hier werk je stap voor stap aan je toekomst. Het landgoed is een bijzondere plek midden in Amersfoort, waar rust en ruimte heersen en oog is voor elkaar. Je kunt meer informatie vinden in de folder op deze informatiemarkt tijdens het symposium.