Vrijdag 29 januari starten we met De Proeftuin Academie. We gaan werken aan een moestuin op basis van de permacultuur visie en uitgangspunten. Er kunnen maximaal 6 deelnemers meedoen. Dus kom naar de informatiebijeenkomst aanstaande vrijdag 22 april van 11-13 uur. Je kunt je opgeven op info@samenspel-natuurlijk.nl. Na aanmelding krijg je het voorstel programma en de locatie.

achterkant blaadjes met regenHieronder de toelichting en de opzet van De Proeftuin Academie.

Wat

Ik bied, op persoonlijke titel een gratis training aan; In de praktijk samen met je netwerk een permacultuur/bostuin maken. De formele naar is De Proeftuin Academie geworden. De deelnemers leren in huiselijke kring (het is tenslotte voor je eigen tuin) wat er komt kijken bij de aanleg van een permacultuur/voedselbostuin in je eigen tuin. Van ideevorming, samen ontwerpen naar samen aanleggen en onderhouden naar uiteindelijk samen de vruchten plukken. Je leert tevens wat je eigen netwerk is, en hoe je deze kan betrekken. Het is dus een groen doen én sociaal project.

Wie

Ben je nieuwsgierig naar hoe je in de huidige samenleving en je dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfvoorzienend en samenredzaam kan zijn? Ben je tevens benieuwd of je dit kan combineren met een meer natuurlijke manier van leven en werken? Wil je ontdekken wat jouw eigen natuurlijke ritme en kracht is? En heb je bovendien ook het één en ander te bieden in de vorm van kennis en (levens/werk)ervaringen op het gebiebloeien in de herfst 2015d van natuurlijk tuinieren, voeding en gezondheid, duurzaamheid en (stads)ecologie? Dan is deze cursus wat voor jou.

Mijn eigen streven is om later wanneer onze mini-bostuin gerealiseerd is, de mensen die wonen in en om Amersfoort uit te nodigen om van deze bostuin te komen genieten. Met name de mensen die ‘het werken in de buitenlucht’ nodig hebben om te herstellen van te veel stress, spanningen en/of een burn-out zijn welkom in de bostuin en kunnen op deze manier een gratis vorm van ‘therapie’ ontvangen. Jij kunt uiteraard later met je eigen permacultuur/bostuin zelf bepalen hoe je hiermee aan de slag wilt gaan.

Hoe – plan van aanpak

In deze fase van leren en ontwikkelen kunnen 6 deelnemers mee doen. We werken in 4 blokken die de seizoenen volgen van winter via voorjaar en zomer naar de herfst. We komen op een vrijdag en/of in het weekend erna, geregeld bij elkaar in de periode van 29 januari tot en met 28 oktober 2016. We bepalen gezamenlijk in overleg hoe we de uren verdelen. De theorie kan bijvoorbeeld ook één keer op een vrijdagavond en de praktijk uurtjes in de tuin (om bijvoorbeeld de bodem voor te bereiden) passen wellicht beter op een zaterdagochtend.

Wij zorgen samen voor koffie, thee, lunch, frisdrank en snacks gedurende de dag. Ik, Magda, biedt onze keukentafel aan met de voortuin als locatie om te leren en te experimenteren.
Een trainingsdagdeel duurt ongeveer 4 uur. De geschatte kosten voor de lunch en eventuele hand-outs zijn 4 euro per persoon x 6 deelnemers x 29 dagen = 696 euro. In de maand maart is ecologisch zaaigoed nodig van o.a. groenbemesters van een streekeigen producent, schatting 300 euro. Verder zullen er transportkosten zijn voor het vervoer van boomstammetjes voor in de verhoogde bedden die aangelegd kunnen worden. schatting max 100 euro.

Het bij elkaar brengen van kennis, ervaring en netwerk kost in principe geen geld. Wel ‘kost’ het ons onze positieve inzet, mentale & fysieke energie en een bepaalde mate van betrokkenheid met verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe.

Dat de cursus gratis gevolgd kan worden, komt door de toekenning van een voucher van 1000 euro van het project Groen  Doen, Agentschap NL. Dus het meedoen in deze cursus is niet vrijblijvend. Doe je mee, dan verwachten we een toegevoegde waarde oftewel een waardevolle bijdrage en inbreng met je kennis en/of ervaring.

We gaan samen aan de slag met de ideevorming, het ontwerpen, feitelijk inrichten en aanleggen, kennis opdoen van de permacultuur-principes en kennis opdoen over de mogelijkheden van o.a. ecologisch zaaigoed uit de streek. Daarnaast kunnen we onze eigen netwerken inzetten en met elkaar verbinden. Er wordt dus een beroep gedaan op een ieders eigen kracht, talent en enthousiasme.
Ik ben ook niet de docent,lorelei 2015 lets grow together maar leer even goed mee. We leren elkaar wat we weten en maken gebruik van kennis uit onze netwerken in de stad en op social media. Wel heb ik gewerkt aan dit plan van aanpak, de groen en doen aanvraag, de voorbereiding en de structuur/kaders van deze cursus. Aan het voorstel voor de inhoud van de cursus wordt momenteel gewerkt.  Deze volgt zo snel mogelijk.  Wil je nu al weten wat het voorstel gaat worden, bel me dan even.

Doe je mee? Wees er snel bij want met maximaal 6 deelnemers is de groep zo vol.

Hartegroet, Magda