“We berokkenen onszelf veel schade door geen geduld te hebben met onze eigen evolutie … geduld is wat er schort aan ons bewustwordingsproces, aan onze zoektocht naar helderheid omtrent onze roeping, bereidheid van het hart en rustig afwachten tot de gebeurtenissen zich laten ontvouwen en onze talenten rijpen. Deze zaken komen zelden allemaal in één klap te voorschijn. Door met onze vingers te trommelen gaat het heus niet sneller.”

winter zonsondergang boven eem door rietDit citaat uit één van de boeken die thuis in de boekenkast staan, sprak me écht aan! Zeker nu we met De Proeftuin Academie zijn gestart. Een Academie waarin we van elkaar leren, kennis delen over permacultuur en voedselbos-tuinieren. Een aanpak waarin ik heb geprobeerd alleen de kaders neer te zetten en de randvoorwaarden te scheppen, om vervolgens de persoonlijke én de gezamenlijke zoektochten zich gewoon te laten ontvouwen.

En geduld is wat we daarbij nodig hebben. Een natuurlijk ecosysteem is een super intelligent systeem dat in tientallen, honderden jaren en zelfs eeuwen is gegroeid. De verbindingen onderling tussen planten, dieren, mensen zijn ontelbaar, oneindig intelligent en intuïtief. En alles draagt bij aan overvloed en rijkdom. De natuur heeft geen haast.

De Proeftuin Academie is eind januari 2016, met een groep van zes bevlogen deelnemer,  enthousiast van start gegaan. Het eerste deel zit er al weer op. We hebben in de winter vooral onderzoek gedaan naar de bodem in de tuin en onder andere geleerd dat de meeste bodems (in Nederland, in de wereld) uitgeput zijn geraakt.  We hebben ook geleerd dat gezonde voedzame voeding groeit op gezonde bodems met een levend bodemvoedselweb. Om dit weer terug te krijgen, om van de uitputting te herstellen is tijd en geduld nodig. Dat betekent niet dat we niet kunnen beginnen met planten, struiken en bomen laten groeien… het betekent wel dat we voortdurend bezig zullen zijn met biomassa toevoegen om de balans te herstellen. En het betekent ook dat de tuin nooit af is.

(Zie jij hier ook de metafoor met je eigen bewustzijn in wording, in groei en ontwikkeling? Aan je haren trekken helpt niet om sneller te groeien 😉 ).

 

 

De hele Proeftuin Academie is een prachtige metafoor voor onze dagelijkse leven- en werkdingetjes. Overal vind je de symboliek en we hoeven ons dus nooit meer te vervelen. In de lente vanaf 1 april gaan we aan de slag met het ontwerpen van de permacultuur tuin. Wat een boel avonturen en ontdekkingen liggen er op ons te wachten!

Er is nog ruimte voor 1 of 2 mensen om aan te haken. Doe je mee?

Mail mij dan op info@samenspel-natuurlijk.nl

Hartegroet, Magda