2015 april paardenbloem doe een wensDe workshop VRIJE ZADEN tijdens het MNL15 op donderdag 24 september gaat over vrijheid en over groeien. Ontdek in deze workshop de Waarde van Geld, de Waarde van ons Plantenrijk en wat dit te maken heeft met de Waarde van jouw Talenten?! Neem mee je Hoofd, Lichaam en Zin! 346 treden op!

De workshop vindt plaats op de Onze Lieve Vrouwe Toren. We vertrekken om 15.00 uur. We groeien symbolisch van het stevige fundament naar het topje van de toren, hoog en ‘vrij’. Bovendien ligt deze toren op het  geografische middelpunt van Nederland, in het hart van Amersfoort.

VRIJE ZADEN gaat over vrijheid en groeien. De Waarde van geld is als een vrij zaadje dat een project laat groeien. De Waarde van je eigen talenten zijn ook als vrije zaden. Letterlijk gaat de workshop Vrije Zaden over de Waarde van de voeding die groeit uit de zaden uit ons plantenRijk. Voeding die we nodig hebben om onszelf te laten groeien. Maar ook symbolisch: “wat wil er groeien” als jij je zaden voeding geeft?

Nu wil het geval dat in verschillende documentaires (o.a. van het VPRO programma Tegenlicht) en via verschillende berichten op het internet aan het licht is gekomen dat veel zaden helaas niet meer zo vrij zijn. In deze workshop wil ik samen met jou aandacht geven aan deze wereldwijde uitdaging om onze zaden vrij te laten!

Niet vrij meer, zeg je? Hoe kan dat? In de landbouw is het normaal geworden dat we onze bodem bemesten, de gewassen bespuiten met gif en de zaden en gewassen zo door ontwikkelen dat het gewas wat daar weer uit groeit zelf geen vruchtbare zaden meer kan maken. Dat is geen vooruitgang. De enige mensen die hier baat bij hebben, zijn de bedrijven die deze zaden verkopen. Deze ontwikkeling vergroot onze afhankelijkheid en het zet uiteindelijk een rem op de natuurlijke overvloed van onze aarde.

Hoe gaan we hier aandacht aan geven? In de toren staan gebruikte medicijnpotjes klaar voor de 16 deelnemers. In deze potjes zitten verschillende soorten zaden. Deze zaden gaan mee naar boven, de toren op. Je mag ook zelf thuis al uit je eigen tuin één leeg medicijnpotje vullen met eigen zaden van bloemen, kruiden of groenten. Vergeet ook niet minimaal één visitekaartje van je eigen bedrijf mee te brengen.

In deze workshop gaan we dieper in op de vragen zoals: IMG_20150729_093827404

  • Wat hou jij vast?
  • Wat neem je mee?
  • Wat laat je los?
  • Loslaten om ruimte te creëren of
  • loslaten om door te geven en te delen?
  • Wat laat je groeien?

 

Nadat je op een creatieve manier met deze vragen aan de slag bent gegaan, en je inmiddels ook boven bent aangekomen op je maximale stralende hoogte 🙂 gaan we de opbrengst – de zaden uitwisselen met elkaar. Wat zijn jouw bevindingen over de waarde van zaden, geld, vrijheid, je talenten en de verbinding hiertussen? Het is de bedoeling dat het zowel een weg naar boven is, als een weg naar jouw innerlijk. Het wordt een natuurlijk samenspel tussen de buitenwereld en je binnenwereld. Ik heb uiteraard wel een globaal idee/gevoel hierbij, maar geen exact beeld van jouw uitkomst. Durf jij dit avontuur met mij aan te gaan?

Wat is jouw inboek wilde planten VRIJE ZADENbreng? De uitwisseling van de ZADEN! Jouw creativiteit, kennis, jouw eigen wijsheid en jouw volledige aandacht. En vergeet je visitekaartje niet!

De organisatie van MNL15 heeft in overleg met de organisatie van de OLV toren geregeld dat er één groep van maximaal 16 deelnemers mee de toren op mag. Hier ben ik superblij mee. Dankjewel Manon, Dirk en Herman. Er gaat een gids mee in verband met de veiligheid en naast mij als natuurcoach, gaat ook Fleur van de Berg mee om deze ontdekkingstocht mede in goede banen te begeleiden.

 

2015 selfie bij vlier in tuinIk heb er veel zin in om jullie te ontmoeten en onze kennis te delen.

Tot op het zakelijk festival, allemaal!

Hartegroet, Magda.