2015 goedemorgen een nieuwe weekJe werkt in een beroep waarbij je veel klaar staat voor een ander. Of je werkt in een beroep waarbij je klaar staat voor de leefbaarheid van onze leefomgeving, zoals steden en natuurgebieden. In beide gevallen heb je waarschijnlijk te maken (gehad) met bezuinigingen en moet je nu het zelfde werk doen of meer werk doen met minder mensen in minder tijd. De druk loopt op en je ontwikkelt (vaak onbewust) gaandeweg een tunnelvisie. Waarom? Omdat alles in die tunnel te overzien is en dus te doen is (denk je).

Omdat de werkzaamheden sneller moeten, doe je belangrijke acties maar even niet. Kiezen wat je niet (meer) doet, heeft in deze beroepen meteen effect op je klanten (vaak cliënten of patiënten of leerlingen of kwetsbare burgers) en daarmee ook op jouw emotionele gemoedstoestand. Je voelt je er niet zo fijn bij. Want….

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Daar sta je niet dagelijks (meer) bij stil, zeker niet als je al jaren in dit vak zit. Of als je van kinds af aan niet anders gewend bent dan voor anderen klaar te staan, dan is je beroep wellicht niet een bewuste keuze geweest en ben je er in gerold. Dus is het goed om NU wél bij deze vraag stil te staan. Even STOPPEN dus. Ja echt! Al is het maar 10 minuten. Ik hoor je al denken, dat kan niet…. want mevrouw X of mijn klas met leerlingen hebben nú mijn hulp nodig!

Toch doen … 10 minuten maar. wilgen bloemrijk

Rustmomenten inbouwen in je drukke baan zorgt voor ruimte in je hoofd, in je hart en voorkomt pijn in je buik. Wanneer je regelmatig rustmomenten in je dagelijkse werk inbouwt, maak je het mogelijk dat je je intuïtie weer kunt horen. Je intuïtie samen met je verstand is GOUD.

Goud, omdat je daarmee uit je tunnelvisie komt. Met een breder perspectief zie je veel meer mogelijkheden om je werk te kunnen doen zoals jij dat graag wilt. Maar dan moet je wel eerst weten Wát je wilt. Weet jij dat al? Weet jij precies wat je wilt? Ook daar krijg je meer inzicht in door meerdere rustmomenten in te bouwen op een dag.

In drie stappen beter omgaan met de druk op je werk?

Stap 1. Start de dag met een korte pauze in je tuin of op je balkon of met een kop thee op de bank. Ja, je start de dag met een pauze! Ga eens na bij jezelf hoe je de dag graag ziet verlopen. Wat heb jij nodig om er een fijne dag van te maken. Neem halverwege de ochtend 10 minuten de tijd om naar buiten te gaan en adem … bewust ademen. Doe dit ook in de lunchpauze en halverwege de middag. Rond je dag thuis af met een pauze in je tuin, op je balkon of met een kop thee op de bank. Ga eens na voor welke drie momenten jij die dag heel dankbaar bent. Welke situaties, mensen of dingen hebben je geraakt en maakten je blij?

 

 

Stap 2. Stel je zelf twee vragen: lorelei 2015 lets grow togetherwaarom heb ik voor dit beroep gekozen? met andere woorden wat wilde je er mee bereiken? en de tweede vraag: wat heb ik nodig om met plezier mijn werk te doen? Alleen met plezier kan je ook datgene bereiken wat je zo graag wilde. In een verzorgend beroep zullen de antwoorden hier vaak in essentie te maken hebben met echt aanwezig zijn voor de klant en echt oprechte aandacht kunnen bieden aan de klant.

 

 

 

Stap 3. Nu je op een rijtje hebt gezet wat jij met je werk wilt bereiken en wat jij nodig hebt om plezier te kunnen hebben in je werk is het tijd voor actie. Welke acties zijn er nodig om de situatie zo te creëren dat bovenstaande mogelijk wordt? Weet je ze? Ga het Doen! én vraag hulp of medestanders waar nodig! Weet je ze niet zo snel? Geen nood, neem de komende tijd voldoende rust(momenten) om je volgende stappen te onderzoeken. Succes!