Gisteren deed ik mee in een training “werken met netwerken”. Op uitnodiging van Pauline van de gemeente. Interessant. We begonnen met de vraag in tweetallen: wat at je vanochtend voor je ontbijt en met wie?

Maar daarna werd het pas echt moeilijk, want welke netwerken heb je eigenlijk allemaal?

Een goede basis oftewel bodem onder je nieuwe project begint al bij het prille idee, dat heb ik in ieder geval als belangrijkste inzicht opgestoken. Je begint bij voorkeur niet als eenling met je prille idee maar zoekt zogezegd partners in crime, mensen met eenzelfde energie zowel in hoeveelheid als in gerichtheid. Samen dezelfde kant op. De belangen mogen verschillend zijn, maar zijn wel op elkaar aanvullend en het liefst versterkend.

Dus …. wat betekent dat dan voor mijn eigen project? Het tweede instrument “de innovatie-spiraal” uit deze training lijkt erg veel op de creatiespiraal (van Marinus Knoope) die ik regelmatig gebruik in de natuurcoaching voor mijn klanten. Ik kan het natuurlijk nu ook eens op mijn eigen nieuwe project toepassen. De eerste vraag is dan “wat is mijn vraag eigenlijk precies?” Wat is mijn project?!

In de sfeer van werk en iets creëren is mijn project het opbouwen van Samenspel-Natuurlijk tot het bekendste én de beste natuurcoachingspraktijk in Amersfoort en omgeving. Doel: een bloeiende praktijk en bijdragen in gelukkig leven en werken van mensen. De aanpak is hier een projectplanning volgens de gestructureerde lijn – projectmatig en methodisch.

In de sfeer van mijn vrijwilligerswerk is mijn project “het afscheid nemen van Stichting Het Groene Spoor” en een Bostuin met permacultuur in onze eigen privétuin gaan bouwen samen met enthousiastelingen uit mijn netwerk. Mijn ambitie is hier maatschappelijk bij te dragen aan groepen in de samenleving die het zwaar hebben en even op adem kunnen komen in onze “therapietuin”.  De aanpak is het volgen van de energie en de flow van de mensen om me heen en deze dan te verbinden. Om vervolgens plannen te maken en uit te voeren in co-creatie, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen de betrokkenen.

In de sfeer van mijn gezin en privé is mijn project het verhuizen naar een groter huis met zo min mogelijk negatieve stress en zo veel mogelijk plezier voor mij, mijn man en kinderen. Mijn ambitie is een harmonieus, gezellig, warm en veilig thuis creëren voor het hele gezin. Mijn werkwijze is dagelijks en wekelijks blijven afstemmen en bijvoorbeeld taken combineren. Zo kan je prima een muurtje schilderen in de slaapkamer van je zoon en tegelijkertijd zijn Duits overhoren en de uitspraak oefenen.

In de sfeer van mijn eigen gezondheid is mijn project gezonder te gaan leven en beter te “luisteren” naar wat mijn lichaam en intuïtie zegt. Dit is niet zo zeer een doel of een ambitie maar meer een noodzaak (de echte basis). Met een gezond lichaam kan je meer bereiken, ook of juist in al die bovenstaande doelen en ambities. Luisteren naar mijn lijf en naar wat mijn intuïtie nu eigenlijk zegt, heeft tot gevolg dat ik met veel meer plezier mijn werk doe. Ik ben namelijk dan in staat vanuit mijn eigen kracht verantwoordelijkheid te dragen voor alle doelen, ambities en taken. Ook voor de taken die je op je werkplek in loondienst “opgedragen krijgt”. Op deze manier boek ik meer resultaten en heb ik meer succes.

We hadden het in de training ook over de verschillende schaalniveaus die te onderscheiden zijn. Hierboven heb ik dus de vier schaalniveaus beschreven die ik zou onderscheiden. En dan …. de vraag: wat betekent het nu eigenlijk als we een goed en stevig fundament willen leggen onder een nieuw project? Voor mij (en wellicht ook voor jou) betekent dat:

  1. Start in het prille begin met een gezamenlijk idee, doe het niet alleen.
  2. Een stevig fundament onder je project is mijn inziens allereerst je eigen gezondheid en luisteren naar jezelf.
  3. Als goede tweede bouw je aan de muren van je huis; veiligheid, afstemmen met direct betrokkenen en je persoonlijke (team)waarden.
  4. Daarna treed je verder naar buiten door het delen van kennis en vaardigheden. Volg de flow in de samenleving en creëer samen.
  5. En vervolgens pak je tevens de gestructureerde methodische projectmatige aanpak op, om van de ongewenste situatie naar de gewenste situatie (je hoofddoel) te lopen (letterlijk in een natuurcoachwandeling als je wilt).

 

De symboliek die ik gisteren tijdens deze training zag, is die van de opklimmende DNA spiraal die dit alles met plezier met elkaar verbindt. Ook in de creatiespiraal, als werkvorm uitgevoerd buiten in de natuur, komen al deze aspecten aanbod. Je kunt je eigen individuele wijsheid stroomlijnen in bovengenoemde projecten en processen. De zakelijkheid en de persoonlijke aanpak zitten er beide in. Best wel een feestelijk resultaat, vind je niet?!

 

Wil je hier meer van weten of een creatiespiraal als werkvorm in de natuur zelf wel eens mee maken als persoon of met je team? Kijk eens verder op mijn website of neem contact op voor een kennismakingswandeling.