Allereerst: ontdek wie je bent. Wat is jouw hartenwens of zelfs jouw ziels-opdracht? Welke droomdoelen wil je voor jezelf formuleren? Dit zijn allemaal vragen die je zo rond het midden van je leven (sommigen veel eerder en bij sommigen veel later) kunnen overvallen.

De antwoorden op deze vragen kun je vinden in jezelf. Een wandeling, met oefeningen en met gevoels-/belevings-opdrachten in de natuur, kan je hierbij goed van dienst zijn. In de rust en ruimte van de natuur en met de juiste vragen kom je meer tot jezelf en gemakkelijker bij je essentie.

Hieronder enkele tips om de belemmeringen op jouw pad, die je soms (erg) angstig kunnen maken, om te zetten naar mogelijkheden. Mogelijkheden die bijdragen aan de realisatie van je droomdoelen en hartenwens.

 

  1. Je krachtig maken: de hartenkracht is een kracht wanneer voelen en denken samen leren gaan, zodat uit deze verbinding de kracht van ‘het voelende weten’ kan ontstaan.
  2. In iedere moeilijke situatie of crisis zit ook een kans. Leer de kansen te zien. Leer naast het ‘omdenken’ ook ‘om te voelen’.
  3. Sta open voor en ervaar verwondering, enthousiasme en liefde. Zet de energie die dit geeft om in positieve acties. Eventueel acties die bijdragen aan het wegnemen of verminderen van de angstige situatie.
  4. Op het moment dat je (veel) angst voelt voor hele heftige dingen zoals de dreiging van de oorlog, een diepe onzekerheid over een nog onbekende toekomst of je eenzaamheid na het overlijden van je partner: maak er contact mee. Ga er dwars door heen, laat je verdriet, woede of andere emoties opkomen (druk ze niet onder), accepteer of omarm deze. Daarna voel je weer ruimte voor verwondering, enthousiasme en liefde.
  5. Streef naar authentieke macht. Dat wil zeggen door reflectie, leren en open staan voor groei kun je leiding geven aan je eigen leven, ook wanneer je uit balans wordt gehaald. Voorkom dat je in een slachtofferrol blijft zitten, voorkom het (ver)oordelen en maak je innerlijke keuzes op basis van je innerlijke vrijheid.

angsten overwinnen

Ik besef dat dit een heleboel dure woorden zijn, waarbij je je kunt afvragen of dit allemaal zo makkelijk in de praktijk te brengen is. Nee, het is niet makkelijk. Ja, het kan zeker!  Met de juiste verdiepende vragen en door te Zijn in de natuur! Stiltewandelingen, zintuigenbelevenissen, balansoefeningen en coachings-oefeningen gericht op stresshantering en zingeving dragen bij aan jouw geluk.

Van daaruit kan je de grootste angsten uiteindelijk aan(gaan). Kan je zelfs stralen en ook op anderen jouw geluk overbrengen. Geniet van het leven!