Je bent op je werk en het is hectisch. Met de collega’s of je medewerkers. Al gauw lopen verschillende acties door elkaar. Het gevolg is dat je de taken niet met je volle aandacht doet. Kleine ‘foutjes’ sluipen er in en als je er niets aan doet, raak je steeds verder uit balans.

Een oefening uit de natuurcoaching

Aan de hectische werksituaties kun je niet veel veranderen. Je invloed reikt niet ver genoeg. Wat je wel kan doen, is nagaan bij jezelf hoe jij schakelt tussen de ene en de andere taak. Probeer je dit eens af te vragen, tijdens je lunch al wandelend buiten. Kijk eens om je heen. Wat zie je? Luister dan naar de geluiden, ruik dan de lucht en voel vervolgens met je huid de wind of met je voeten door je schoenen heen. Wat neem je waar en wat doet het met je?

Welke inzichten krijg jij bij deze oefening met betrekking tot de vraag “hoe schakel jij?”

Heb je – by the way – met alle zintuigen tegelijkertijd bovenstaande oefening gedaan of ben je geordend te werk gegaan en heb je je keurig gefocust op ieder zintuig na elkaar? Probeer het allebei eens uit. En kijk wat het verschil is.

Voortdurend schakelen tussen acties is heel erg goed voor je. Het verrijkt je! Het lastige is echter: je doet iets en je geest raakt er helemaal in betrokken, je gaat er mee aan de slag en je geest verdiept zich er in, je duikt er helemaal in en komt er niet meer zo makkelijk uit. Je kunt niet meer stoppen. Je denkt misschien wel dat je al met je volgende taak bezig bent, maar onbewust of bewust lopen je gedachten (en vaak ook je gevoelens) over de vorige taak gewoon door. Dat is niet gezond. Dit kan je op den duur ernstig uit balans halen.

De oplossing is: laat je helemaal opgaan in je actie, maar blijf altijd meester van je werk! Ga wel mee op je flow maar blijf sturen op je planning en op je hoofdlijnen. Als  je gedachten niet kunnen stoppen of je kunt alleen met tegenzin een actie afronden, dan betekent dat slechts dat je de versnelling van je geest nog niet kunt omschakelen.

Een oefening uit de bio-energetica.

Het omschakelen in je geest, vraagt om een actieve interventie. Uitgangspunt is hier dat slechts een bepaald deel van de hersenen aan het werk zijn. Dat deel met een bepaalde functie dat hoort bij die taak. Je kunt het volgende doen. Je bent een e-mail aan het verwerken (taalfunctie) en nu wil je iets anders doen. Zet een wekker op bijvoorbeeld 30 minuten en besteed die tijd aan die handeling. Als de wekker gaat doe je het volgende: Adem nadat je ophoudt met deze handeling 5 minuten lang zo diep mogelijk uit. Laat steeds je lichaam weer inademen, je doet dit niet actief. Heb het gevoel dat je alles eruit gooit wat in je geest, je lichaam en in het (werk) systeem aanwezig was. Doe dit slechts 5 minuten lang en begin dan aan een andere taak. Je zult ervaren dat je actief bent omgeschakeld.

De neutrale versnelling

Eerst is deze oefening 5 minuten lang nodig. Als je de versnelling in een auto schakelt, moet die eerst naar neutraal. Zelfs al is het maar een ogenblik, maar de versnelling moet via neutraal. Geef dus 5 minuten aan de neutrale versnelling. je werkt nergens aan…. alleen maar ademen, alleen maar zijn.

Dan verminder je het stukje bij beetje:

na 1 maand, 4 minuten

na 2 maanden, 3 minuten

na 3 maanden, 2 minuten

na 4 maanden 1 minuut

Dan komt er langzaam 1 punt waar één uitademing genoeg is en je bent via neutraal naar je volgende taak (om)geschakeld. Je vorige taak is afgesloten, één punt erachter en je begint met je volgende actie.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen met deze oefeningen. Vind je het leuk om deze met me te delen? Je kan me mailen op info@samenspel-natuurlijk.nl. Je krijgt natuurlijk ook antwoord.

Bovenstaande natuurcoach oefening is geïnspireerd op de lesstof uit de post HBO life-coaching outdoor (Atma) die ik met succes afrondde in 2013. Alle natuurcoaching wandelingen, oefeningen en gewoon zijn in de natuur heb ik zelf mogen ervaren. Het heeft veel met me gedaan; ik voel me krachtiger, levendiger, tevreden en vaker & meer in balans.  Vanuit Samenspel-Natuurlijk! wil ik deze ervaring graag met jou delen. Met behulp van natuurcoaching ontdek jij je eigen innerlijke natuur en wijsheid zodat ook jij je meer in balans kunt voelen.

De oefening uit de bio-energetica is afgeleid van de lesstof uit de post HBO lichaamsgericht coachen (ook bij Atma), uit een les van Lucas. Met deze opleiding ben ik nu vol op bezig. Ik hoop ook hier weer de opleiding succesvol af te ronden in het voorjaar van 2016. Ik zal steeds vaker beide manieren van coachen in elkaar verweven in mijn sessies en trajecten, buiten in de natuur… of binnen met de natuur in huis!